środa, 28 sierpnia 2013

Zupa jachtowa

W trakcie poszukiwań prostych przepisów z możliwie największym udziałem konserw i produktów suchych natrafiłam na genialną zupę- gulasz, która okazała się bardzo smaczna i pożywna. Przepis pochodzi z tej strony. Zapraszam :)

Składniki (5 porcji):
3 cebule
1 ząbek czosnku
5 ziemniaków
1-2 konserwa mięsna
1 kostka wołowa (opcjonalnie, w oryginalnym przepisie są 2 kostki, ja natomiast użyłam 1/4 kostki i też było smacznie)
liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka chili, tymianek
4-5 łyżek oleju roślinnego

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula się zezłoci, dodajemy pokrojone również w kostkę ziemniaki i czosnek, i wszystko chwilę smażymy. Następnie zalewamy wodą, dodajmey 1-2 liście laurowe, ziele angielskie i paprykę chili (1-2 stronków ususzonej papryki, lub suszoną w proszku wg uznania). Dopiero na gotujący wywar wrzucamy kostki rosołu wołowego i gotujemy wsyzstko 15-20 min. Po 15-u minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę koserwę mięsną i gotujemy jeszcze chwile na małym ogniu uważając, by konserwa się nie rozgotowała. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy oraz tymianek.
Najlepiej smakuje ze świeżymi bułeczkami, bagietką, lub świeżym chlebem.
Polecam!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz