Mój pierwszy w życiu chleb! I wyszedł!! Duża w tym zasługa misternie i szczegółowo opisanego przepisu Magdy, który znaleźć można TUTAJ. Ja podaję wersję skróconą, która jest zwykłym streszczeniem powyższej receptury. Chlebek wyszedł przepyszny- ciężki, lekko kwaskowaty i delikatnie mokry.
Proporcje podane na 1 bochenek (oryginalny przepis jest na 2 bochenki)
Składniki:
175ml zakwasu (przepis na zakwas- TUTAJ)
500g mąki (dowolnej, ja korzystałam z żytniej typ 2000)
300-400ml letniej wody
pół łyżki soli
dodatki (wg uznania, np. słonecznik, pestki dyni, mak, czarnuszka, soja, siemię lniane, sezam, kminek, prazona cebulka, czosnek, drobno posiekane oliwki, pomidory, melasa, miód, rodzynki, suszone śliwki, otręby, czubrzyca, papryka, przyprawa do pizzy, przyprawa włoska itp.)
KROK 0. Zakwas
Wyjmujemy zakwas z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 1 godzinę do ogrzania.
KROK 1. Dokarmianie zakwasu przed pieczeniem
Dokarmiamy zakwas (mąką z której on jest- najczęściej jest to żytnia 2000) w zależności czy mamy go dużo czy mało- tak aby otrzymać ilość potrzebną do przepisu. Zawsze w relacji 1:1 (g mąki i ml letniej wody). Odstawiamy na 2-3 godzin, ale może się przeciągnąć do 6 jeśli jest taka potrzeba, jednak wystarczy, by zakwas zaczął pracować i możemy przechodzić do kroku 2.
KROK 2. Zakwaszone ciasto (gęsty zakwas)
Do miski wlewamy 175ml zakwasu. Dodajemy 250g mąki i 250ml letniej wody. Mieszamy. Odstawiamy na 12 godzin.
KROK 3. Ciasto chlebowe
Dodajemy 250g mąki i 50-100ml letniej wody, pół łyżki soli oraz ziarna/ przyprawy. Łączymy składniki.
Formę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, mokrą łyżka delikatnie je dociskamy i wygładzamy. Można naciąć wzdłuż, by uniknąć niekontrolowanych pęknięć oraz posypać mąką/ ziarnem. Na formę nakładamy foliową torebkę, tak by ciasto rosnąc miało możliwość wyrośnięcia ponad krawędzie formy, jednak, gdy zrówna się z krawędziami uznajemy je za dobrze wyrośnięte (podczas pieczenia chleb już nie rośnie). Odstawiamy na 3-5 godzin w cieple miejsce.
Nagrzewamy piekarnik do 250'C. Wkładamy wyrośnięty chleb i po chwili zmniejszamy temperaturę do 200'C oraz pieczemy przez ok. 1 godzinę. Chleb wyjmujemy 5 minut po wyłączeniu piekarnika. Od razu wyjmujemy z foremki układając na kratce by odparował. Rozkrawamy dopiero po 1 godzinie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz